Tämä foorumin on käytössä vain rekisteröityneille käyttäjille. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy nähdäksesi sivu.


LILE ry:n hallitus on päättänyt sulkea Foorumin.
Foorumi on jäsenten käytössä vielä maaliskuun 2020 loppuun asti.
Foorumille ei enää hyväksytä uusia jäseniä.

Ylläpito kiittää kaikkia ja toivottaa kaikki tervetulleeksi Facebookin ryhmiin.
Näistä löydät tietoa täältä https://www.facebook.com/pg/lilery/grou ... e_internal
Tervetuloa LILE ry:n keskustelufoorumille!!.

Foorumi on suljettu ulkopuolisilta, keskustelut näkyvät vain jäsenille.
[
Foorumissa käydyt keskustelut ovat foorumin sisäisiä asioita, ei ulkopuolelle jaettavia.
Keskustelujen jakaminen ja kopioiminen foorumin ulkopuolelle on kiellettyä.
Foorumilla käydään avointa keskustelua, hyviä käytöstapoja noudattaen.

Tervetuloa Foorumin käyttäjäksi!

Toivottaa LILE ry
www.lile.fi

ps, esittelethän itsesi :)

Tietoisku makeutusaineista toukokuu 2019

Yhdistyksen tiedotukset
Avatar
Bigi
Innokas
Innokas
Viestit: 267
Liittynyt: Pe Maalis 09, 2018 6:22 am
Gender:

Ti Touko 14, 2019 7:00 am

Toukokuun tietoisku 2019
Keinotekoiset makeutteet
Tietoiskuun kokoan mielenkiintoisia asioita lihavuudesta ja lihavuusleikkauksista suomalaisista ja ulkolaisista lääketieteellisistä julkaisuista ja mielenkiintoisista kotimaisista väitöskirjoista.
Vapun julkaisuksi valikoitui katsausartikkeli:
Uusitupa Matti, Schwab Ursula: Keinotekoiset makeutteet. Suomen lääkärilehti 15/2018: 926-930
Keinotekoisia makeutteita käytetään nykyisin lähinnä vähentämään sokerin käyttöä ja ravinnon kokonaisenergian määrää. Makeutteita markkinoidaan etenkin lihavuuden ehkäisyyn ja laihduttajille. Vaikuttavatko ne odotetulla tavalla? On epäilty, että ne voivat altistaa lihavuudelle ja tyypin 2 diabetekselle. Lisäksi tutkimuksissa on esitetty epäily, että ne voisivat altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, tietyille syöpäsairauksille, aivosairauksille ja munuaistaudeille. Osa näistä on liitetty myös fruktoosiin, jota saadaan erityisesti maissisiirapista elintarvikkeista.
Makeutusaineita käytetään antamaan makua elintarvikkeisiin tai pöydässä käytettäviin makeutteisiin. Osa niistä on keinotekoisia, osa johdannaisia ruoassa tavallisesti esiintyvistä yhdisteistä, osa eristetty luonnossa esiintyvistä lähteistä. Osalle on annettu hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti. Makeutusaineet katsotaan nykyisin sopiviksi myös raskaana oleville ja imettäville äideille. Ne ovat sallittuja myös uusissa (v.2016) lapsiperheen ruokasuosituksissa.
Keinotekoiset makeutteet on havainnoivissa tutkimuksissa yhdistetty lihavuuteen ja tyypin 2 diabetesriskiin sekä myös sydän- ja verisuonisairauksiin ja joihinkin syöpiin. Useimmat katsaukset ja meta-analyysit (laajoja useita tutkimuksia yhdistäviä analyyseja) toteavat, että vakuuttavaa tieteellistä näyttöä keinotekoisten makeutteiden pitkäaikaisriskeistä ei ole. On mietitty havainnoivissa tutkimuksissa, että sekoittavien tekijöiden vaikutusta on vaikea hallita eikä kaikkia tekijöitä voida vakioida. Keinotekoiset makeutteet eivät ole yhtenäinen ryhmä edes kemiallisesti. Niiden turvallisuuden dokumentointi perustuu laajoihin eläinkokeisiin ja käyttökokemukseen.
Tutkittaessa yhteyttä lihavuuteen ja diabetekseen on arveltu, että keinotekoiset makeutteet säätelevät kylläisyyttä eri tavalla kuin energiaa sisältävät hiilihydraatit. Niiden vaikutus esim. insuliinin ja GLP-!- hormonin eritykseen aterian jälkeen on erilainen kuin sokerin tai sekaruoan. Suolistohormonit säätelevät ravinnonottoa keskushermoston välityksellä, joten tutkimus tästä aiheesta on erittäin perusteltua. Keinotekoiset makeutteet vaikuttavat myös suoliston bakteeristoon, jonka koostumuksella voi olla yhteys sekä lihavuuteen että tyypin 2 diabeteksen syntyyn.
Keinotekoisesti makeutettuja juomia ja keinomakeutteita tulee käyttää harkitusti. Niiden hyötyjä lihavuuden tai tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja diabeteksen hoidossa ei voi saavuttaa, elleivät ne ole osa terveyttä edistävää monipuolista ruokavaliota. Perusjuomiksi suositellaan vettä, rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita, kahvia tai teetä. Makealta maistuvat juomat eivät kuulu jokapäiväiseen käyttöön.
Tietoiskun kokoajan kommentti artikkelista:
Paljon on epäilyjä, mutta tällä hetkellä on vähän näyttöä. On mielestäni hyvin perusteltua katsoa uusia tutkimussuuntia suolistoflooran ja suolistohormonien kautta tulevan makeutteiden vaikutuksesta. Elämme tämän hetkisen tiedon varassa. Nyt noudattaisin itse artikkelissa ollutta neuvoa. Makeutteita voi rauhassa käyttää pieniä määriä turvallisesti. Kohtuus kaikessa, kuten meidän pikkumasuisten yleisohjeemmekin jo sanoo.
Nautitaan vapusta ja simasta ja ehkä pienestä määrästä muutakin.
Iloista vappua kaikille. Tietoiskun kokosi Kaija Ikäheimo.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links